Material

Det finns många olika material som kan 3D-printas, alla material har sina för- och nackdelar. För närvarande erbjuder WinterZone AB 3D-utskrifter i följande material:

  • PLA (PolyLactaAcid)
  • PETG (PolyEtylenTeraftalat, glykolmodifierad)
  • ASA (AkrylonitrilStyrenAcrylate)
Vi kommer att utöka matierialutbudet framöver, materialprover finns hemma men än har vi inte haft tid att slutföra testning och trimning. Har du speciella önskemål om material som inte listas ovan så hör av dig så tittar vi närmare på just ditt önskemål
PLA (PolyLactaAcid)

PLA är en växtbaserad plast som ger hög utskriftskvalitet och dessutom är billig. PLA är tålig mot de flesta vanliga hushållskemikalier men tål inte högre temperatur än 60 °C. PLA påverkas skemikakraftigt av ultraviolett ljus och lämpar sig därför inte för objekt som skall användas utomhus under längre tid. PLA finns i alla regnbågens färger.

PETG (PolyEtylenTeraftalat, glykolmodifierad)

PETG är en modifierad variant av materialet som används i läskflaskor. PETG är något flexibel, och tål de flesta vanliga hushållskemikalier. PETG tål temperaturer upp till 80 °C. PETG har god motståndskraft mot ultraviolett ljus och lämpar sig för utomhusbruk. Utbudet av färger är mer begränsat än PLA, de flesta PETG-färger är semi-transparenta.

ASA (AkrylonitrilStyrenAcrylate)

ASA är en plast som har utmärkta mekaniska egenskaper och mycket god tålighet mot UV-ljus, den tål upp till 100 °C. Kemikaliebeständigheten är god, men ASA tål inte aceton. ASA är dyrare och svårare att skriva ut än PLA men ett bra val för mer krävande detaljer, framförallt om de skall användas utomhus. Utbudet av färger för ASA är begränsat, vad vi har i lager kan du se här.